robosherpa

 

Svo iskustvo koje je tvrtka ServisControl stekla tijekom 15 godina u industrijskoj automatizaciji ogledalo se u razvoju autonomnih vozila (AGV) po mjeri i projektima. Tvrtka se počela intenzivno fokusirati na ovaj razvoj 2019. godine, a danas su RoboSherpa vozila uspješno implementirana za prve kupce.

Najnovija tehnologija, njen razvoj i testiranje odvijaju se istovremeno s proizvodnjom prilagođenih AGV-ova, a zatim se te tehnologije koriste i integriraju u autonomna vozila, bilo da se radi o različitim vrstama šasije, upravljanja, mogućnosti podizanja, varijabilnosti opterećenja ili kombinacije nekoliko navigacijskih sustava, koji se po potrebi mogu mijenjati.

  

Autonomna prilagođena vozila RoboSherpa

„Želimo prilagoditi svoja vozila proizvodnom okruženju i uvjetima naših kupaca kako ne bi morali prilagođavati uvjete i prostor našim vozilima.“

 

Naša tvrtka neprestano radi na razvoju i implementaciji novih trendova i komponenti dok testira nove pogonske sustave za standardno i svesmjerno kretanje. Ova autonomna vozila jedinstvena su jer se uglavnom fokusiramo na primjene u proizvodnom okruženju. Tu možemo iskoristiti sva stečena iskustva iz širokog spektra projekata automatizacije i robotike. Proizvodni pogoni se često razlikuju i zahtijevaju specifično rukovanje proizvodom između linija od strane operatera. Za sam prijevoz koriste različite vrste paleta, kutija, kanti ili kolica. Upravo u tom trenutku se koriste naša autonomna vozila koja nude alternativu rukovanju proizvodima unutar proizvodnih pogona kao i potpuno jedinstvene tehnologije, kao što je svesmjerno kretanje, koje osigurava opskrbu proizvoda u vrlo skučenim prostorima, što dovodi do uštede vremena, prostora i troškova. Riječ je o razvoju od početka do kraja, svaki dio projekta se izrađuje po mjeri, prema željama i zahtjevima naručitelja, a sve s prosječnim povratom ulaganja u roku od 1,5 godine.

 

  

Osnovna AGV platforma

 robosherpa2

 

 

Portfelj autonomnih vođenih vozila koji smo kreirali osmišljen je kako bi zadovoljio zahtjeve različitih industrija s obzirom na najviše sigurnosne zahtjeve i upotrebljivost. Standardizirano rješenje pripremljeno je za jednostavnu nadogradnju na temelju tehnologije korisnika, prostora, učestalosti kretanja zaposlenika i drugih tehnika rukovanja. Neprestano radimo na poboljšanju i razvoju, pa se rado upuštamo u nestandardna rješenja i nudimo aplikaciju točno onako kako to zahtijevaju lokalni uvjeti. Osnovnu ponudu modularnih autonomnih vozila daju prvenstveno mogućnosti minimalnih i maksimalnih dimenzija, tip šasije, način navigacije i potrebna razina sigurnosti.

 

 

STANDARDNI I SVESTRANI AGV
ParametarVrijednost min/max
Duljina 1200 mm 2000 mm
Širina 1100 mm 1100 mm
Visina 215 mm > 215 mm
Kapacitet tereta 500 kg 1000 kg
Vučna sila 500 kg 1000 kg
Brzina Max 1,2 m/s

 AGV small

 

 

NAVIGACIJSKA TEHNOLOGIJA

1

U našim AGV-ovima uvijek koristimo najprikladnije metode navigacijske tehnologije, temeljene na potrebama projekta. Postoje prostori i uvjeti u kojima magnetska traka još uvijek ima svoje mjesto, posebno za pomicanje dijelova između strojeva. Ali za transport dijelova od stroja do skladišta u potpunosti koristimo SLAM navigaciju, koja koristi LIDAR ili kameru za samolociranje i navigaciju. Također možemo koristiti kombinaciju različitih vrsta navigacije za aplikacije koje zahtijevaju takvu posebnu integraciju.

 

PREDNOSTI INDIVIDUALNE NAVIGACIJE
Magnetska trakaSLAM
Pogodno za uska mjesta Sposobnost izbjegavanja prepreka
Niži ukupni trošak Jednostavna ažuriranja karte/rasporeda
Precizno pozicioniranje (± 1 mm) Promjena krajnjeg odredišta
Pouzdano vođenje Automatska lokalizacija
Jednostavna instalacija bez infrastrukturnih promjena Bez dodatne instalacije na mjestu korištenja

 

UČINKOVITO BEŽIČNO PUNJENJE

2

Osiguravanje nesmetanog rada autonomnih vozila omogućuje nam sustav učinkovitog punjenja. Kako bismo osigurali najveću moguću učinkovitost korištenja LiFePo4 baterije i njeno najmanje trošenje, sva naša autonomna vozila opremljena su bežičnim punjenjem čija učinkovitost prelazi 90%. Sustav punjenja je inteligentan i prati količinu struje punjenja i konačni napon baterije. Podaci o potrošnji i punjenju također se prosljeđuju PLC-u. Kada se baterija napuni do navedenog kapaciteta, punjač se automatski isključuje.

 

 

LIFEPO4 BATERIJE

3Kako bismo mogli ponuditi AGV u raznim veličinama, čak i na vrlo niskim platformama, počeli smo proizvoditi vlastite baterije. Sada smo u mogućnosti ponuditi LiFePo4 baterije ne samo za naša vozila, već i za vaše aplikacije. U ponudi imamo baterije od 24 V i 48 V kapaciteta 40, 60 i 80 Ah s minimalnim brojem od 4000 ciklusa.

 

 

ZASLON NA DODIR I MULTIFUNKCIONALNE TIPKE

3Svaki naš AGV prema zadanim postavkama ima najmanje 4,3“ dodirni TFT zaslon za prikaz detaljnijih informacija o trenutnom statusu vozila. Sadrži skup kontrola za orijentaciju u izborniku ploče i samog vozila. Prikazuje alarmne poruke, status baterije i omogućuje podešavanje nekih parametara. Ploča je također proširena za 5 višenamjenskih tipki, a njihov položaj i funkcija mogu se podesiti prema potrebi.

 

 Dotykovy panel multifunkcni tlacitka

 

MASTER

4MASTER je bitan dio sustava autonomnog vozila. Daje naredbe AGV-u te nas vozilo obavještava o svom stanju. Sustav je prilagođen za kontrolu voznog parka do 10 vozila istovremeno. To je također glavna centrala za povezivanje s vašom tehnologijom, superiornim sustavima, daljinskim vezama i nadzorom. Sama MASTER konfiguracija može varirati ovisno o zahtjevima okoline, tehnologije, nadzora i daljinskog upravljanja s vizualizacijom. Sve je prilagođeno i dizajnirano prema potrebama i zahtjevima kupca.

 

 

INDUSTRIJSKE KOMPONENTE

5

Autonomna vozila izgrađena su sa standardnim industrijskim komponentama, koje osiguravaju dostupnost i punu kompatibilnost dijelova dugi niz godina. Trudimo se koristiti identične dijelove za pojedine modele te stoga osiguravamo sve rezervne dijelove u našem skladištu uz moguću isporuku do Vas u roku od 24 sata. Većina integriranih komponenti koje pružaju AGV kontrolu kretanja, sigurnost i logiku izrađene su od Rockwell Automation, tvrtke koja se smatra među vodećima u području industrijske automatizacije.

 

 

Prilagođeno proširenje za svaku aplikaciju

 

Specijalizacija za jednonamjenske strojeve i transportne sustave omogućila nam je bogato iskustvo koje smo sada u mogućnosti dalje implementirati u sve AGV modele i tako ponuditi sveobuhvatna rješenja za različite industrije. Sve varijante proširenja AGV dizajniramo prema vašim zahtjevima, bilo da se radi o transportnom sustavu, robotu ili posebnom sustavu.

 

Zakaznicka nadstavba

 

 

POSEBNI SUSTAVI KAO STRUKTURA AGV VOZILA

6

Posebni sustavi nadogradnje prilagođeni su netipičnim zahtjevima transporta i rukovanja. To mogu biti sustavi stezaljki u kombinaciji s mehaničkim vođenjem, kontroliranim linearnim pomacima ili druga oprema dizajnirana po narudžbi koja je montirana na glavnu platformu autonomnog vozila.

 

 

INDUSTRIJSKI I KOLABORATIVNI ROBOT U KOMBINACIJI SA AGV-om

10

Uvođenje industrijskih robota u AGV otvara dodatne mogućnosti koje odgovaraju zahtjevima današnje Industrije 4.0. Industrijski roboti koje integriramo u naše AGV mogu raditi s više radnih stanica i obavljati različite operacije. Autonomno vozilo prepoznaje pojedinačne stanice i prosljeđuje informacije robotu koji izvršava traženi program u standardnom ili suradničkom načinu rada. Odabiremo odgovarajućeg robota za zadanu aplikaciju koji će biti integriran u odgovarajuću vrstu AGV-a sa svim uobičajenim funkcijama.

  • Visoka fleksibilnost u uvjetima proizvodnje i u rukovanju proizvodima
  • Izvršavanje funkcija operatera stroja
  • Vizualni pregled proizvoda i izvođenja operacija

 

PALETNI TRANSPORTERI KAO DIO AUTONOMNIH VOZILA

6Na primjer, niska visina platforme omogućuje integraciju paletnog transportera za izravno povezivanje i rukovanje paletama s transporterima. U slučaju različite visine transportne trake, prikladna je ugradnja paletne stanice s potrebnim podizanjem i nosivošću do 1000 kg.

  • Paletni transporter dimenzija 1200 x 800 mm i 1200 x 1000 mm
  • Niži početni troškovi u odnosu na obična AGV vozila
  • Svesmjerno kretanje s osi rotacije u sredini vozila

 

 

Sigurnost

 

12

Naša autonomna vozila pružaju veću sigurnost, koristeći ne samo laserske skenere, već i integrirane sigurnosne senzore u odbojnicima, a neki modeli imaju i lidare ili sonare koji otkrivaju druge prepreke u njihovoj blizini. Naša AGV vozila posjeduju CE certifikat i TÜV certifikat.

Glavna funkcija, dok AGV radi u automatskom autonomnom načinu rada, praćenje je okolnog područja, a posebno smjera očekivanog odredišta. To je osigurano laserskim sigurnosnim senzorima instaliranim za svaki prilagođeni model prema trenutnom okruženju i automatski se prebacuje prema stvarnoj lokaciji AGV-a. Prilagođene su dvije zone upozorenja i jedna sigurnosna zona za zaustavljanje AGV-a. Vozila su opremljena s dva ili četiri takva sigurnosna senzora, ovisno o vrsti primjene, kako bi se što više eliminirala mogućnost mrtvog kuta.

Odbojnici vozila sprječavaju bilo kakve ozljede, materijalnu štetu ili daljnje sudare. Riječ je o mehaničkim odbojnicima izravno spojenim na sigurnosne krugove i spojenim na sigurnosni procesor koji osigurava zaustavljanje autonomnog vozila. Ovi odbojnici nadopunjuju zaustavljanje u nuždi, koje obavlja istu funkciju. Kontrolu ispravnih i pouzdanih funkcija zaustavljanja nadopunjuje sustav kontrole brzine, koji je mehanički spojen na pogone kotača, a također je povezan sa sigurnosnim krugom procesora.

Modularnost kamiona nudi jednostavno dodavanje sigurnosnih lasera, njihovu brzu zamjenu ili uklanjanje, primjerice zbog promjene transportnih dijelova. Vozila imaju i integriranu zvučnu i svjetlosnu signalizaciju koja odgovara trenutnom stanju AGV-a.

RGB LED svjetlosna traka smještena na kutove AGV-a koristi se za signalizaciju različitih AGV načina rada. Svijetli ili treperi kako bi označila trenutni status AGV-a. Svaki način rada ima dodijeljen prioritet tako da je moguće vizualno prepoznati status vozila u svakoj mogućoj situaciji.

Prema zadanim postavkama, zvučna signalizacija je također dodijeljena različitim načinima rada i dinamički se mijenja za svaki AGV status. Pojedinačne zvučne obavijesti u MP3 formatu mogu se unaprijed odabrati za svakog korisnika prema njegovim vlastitim preferencijama.

 

 

Dodatne usluge i druge opcije dodatne opreme za AGV daljinski nadzor

 

DALJINSKO NADZIRANJE

14

Dio cijelog projekta siguran je i pouzdan nadzor koji podržava kontinuirani rad autonomnih vozila. Ovaj nadzor 24/7 pruža nam predviđanje kvarova, upravljanje uslugama i brzo rješavanje problema u stvarnom vremenu u neočekivanim uvjetima. Strukturu podatkovne arhitekture između operativne tehnologije i informacijske tehnologije možete vidjeti na donjoj slici.

Nudimo uslugu daljinskog nadzora kako bismo imali sveobuhvatan i složen pregled naših autonomnih vozila, njihovog stanja, grešaka, radnih sati i stanja akumulatora. Ove informacije mogu predvidjeti planirano ili hitno održavanje i tehničku podršku.

Ova usluga će kupcu olakšati održavanje. S obzirom da znamo za kvarove u stvarnom vremenu, možemo ih riješiti prije nego što utječu na proizvodnju, možemo predvidjeti potencijalne kvarove na temelju dostupnih vrijednosti i planirati učinkovito preventivno održavanje. Kupac dobiva ekskluzivnu podršku za preventivno održavanje i trenutni kontakt s proizvođačem u slučaju problema.

Zahvaljujući činjenici da MASTER uključuje groov EPIC iz Opto 22, imamo priliku osigurati prijenos podataka do našeg centra za praćenje pomoću MQTT Brokera. Ovo je pouzdan i siguran prijenos podataka iz vaše operativne tehnologije (OT) preko groov EPIC uređaja, koji osigurava pristup mreži, kontrolu, nadzor i sigurnost sustava. Informacijska tehnologija (IT) pruža samo podatke s uređaja kojima je dopušteno objavljivanje podataka, a koji su povezani s neovisnim, odvojenim EPIC mrežnim sučeljem, koje u potpunosti segmentira i izolira operativnu tehnologiju (OT). Jedan klijent je izdavač, a drugi pretplatnik. Komunikacija podataka odvija se samo od OT do MQTT BROKER-a i to je jedino mjesto koje komunicira izvan mreže. Poruke se filtriraju i šalju pretplatnicima. Sigurnost komunikacije rješava se šifriranjem TLS/SSL poruka koje koriste certifikate za potvrdu identiteta.

 

 robosherpa8

 

 

IZVODLJIVOST

14

Zahvaljujući iskustvu i znanju stečenom na globalnom AGV tržištu i trenutnim trendovima, sada smo u mogućnosti procijeniti korištenje autonomnih vozila u cijelom lancu opskrbe. Za svaki projekt moguće je zatražiti neovisnu izvodljivost, koja će Vam pružiti potpunu analizu procesa, rizika, proizvodnog okruženja te naznačiti planirane rute, infrastrukturu i otkriti projektne prepreke koje je potrebno ukloniti kako bi se postigao željeni cilj. Izvodljivost će vam omogućiti procjenu potrebnih troškova, koristi, rizika, vremenskog okvira i drugih primarnih elemenata za provedbu prije početka projekta.

 

VIZUALIZACIJA

14

Vizualizacija je još jedna prilika za vas da povećate pregled trenutne lokacije i statusa vaših AGV-ova. Omogućuje vam redovitu izradu sigurnosnih kopija svih izvješća o statusu i provjeru punjenja i pražnjenja baterije, broja prijeđenih kilometara ili napretka trenutnog programa u stvarnom vremenu. Nadalje, vizualizacija nudi puno drugih alata koji će vam pomoći u samom nadzoru i mogućim predviđanjima održavanja. Daljinsko upravljanje i nekoliko razina pristupa također su opcija. Kompletnoj vizualizaciji može se pristupiti daljinski ne samo preko vašeg računala, već i preko telefona ili tableta u minimiziranom prikazu, zahvaljujući integriranom groov sustavu. Ovaj nam sustav također omogućuje da ponudimo dobro uređen i jeftin ANDON sustav za prikaz velikih razmjera.

 

SERVICE AS A SERVICE

14

SaaS – u ovom slučaju ne radi se o dobro poznatoj skraćenici Software as a Service, već Service as a Service. Autonomna vozila iz ServisControla isporučuju se uz servisni ugovor koji jamči kupcu redovito održavanje tijekom jamstvenog roka, uključujući automatske obavijesti za naručivanje usluge. Time će se osigurati nesmetan rad vozila tijekom jamstvenog roka i valjanost jamstva tijekom cijeloga rada vozila.

Servisni ugovor se automatski produljuje i u postjamstvenom roku, tako da kupac ni nakon godina rada ne gubi ništa od servisne podrške i nesmetanog rada autonomnih vozila. Ukoliko se kupac želi odreći ove pogodnosti, dovoljno je raskinuti ugovor ili ga ne produžiti nakon isteka jamstvenog roka.

Za vrijeme trajanja ugovora o servisu i jamstvenog roka, kupac obavlja i naručuje redovite preglede i servis, koji odgovaraju učestalosti i opsegu, kako je navedeno u priručniku i servisnom ugovoru. Za najduži mogući vijek trajanja i najkraće vrijeme zastoja, bitno je da se servisni napori ulažu od početka kako bi se osiguralo da kupci cijene našu podršku u korištenju i upravljanju ovim sofisticiranim vozilom i njegovom opremom. Ugovor o servisu to jamči za cijelo vrijeme rada AGV-a. Prednost ugovora o usluzi je zajamčeno vrijeme u kojem će se neočekivani nedostaci otkloniti, kao što su redoviti pregledi prostora ili daljinsko povezivanje za online uslugu.

Tijekom održavanja AGV-a provjeravaju se svi upravljački i sigurnosni elementi, električni priključci, baterije, mehanički priključci i ostalo. Daljinski nadzor pruža vam sva najnovija ažuriranja softvera i daljinsko upravljanje te inspekcije cijelog AGV-a. Servis je oduvijek bio glavni oslonac naše tvrtke, zbog čega smo u potpunosti implementirali ovu uslugu 24/7 koristeći ugovor o usluzi.

Svi AGV-ovi imaju QR kod postavljen na šasiju, koji vam omogućuje pregled priručnika i tehničkih parametara. Omogućuje vam da unesete zahtjev za uslugu ili rezervni dio i ispunite dnevnik održavanja i periodičnih pregleda.

 

POSLOVNA STRATEGIJA

PLAĆANJE ĆETE IZVRŠITI KADA VAŠE AUTONOMNO VOZILO ZAPOČNE RAD NA TEMELJU VAŠIH DEFINIRANIH ZAHTJEVA

14

Činimo sve kako bismo osigurali da naši kupci budu zadovoljni ne samo s tehničkog i servisnog gledišta, već i sa stajališta financijskih uvjeta pod kojima isporučujemo njihova vozila. Iz tog razloga nastojimo udovoljiti zahtjevima naših kupaca složenošću financiranja.

Na temelju studije izvodljivosti, ako situacija s kojom se susrećemo ima veći stupanj neizvjesnosti za traženo rješenje, nudimo kupcu mogućnost plaćanja nakon isporuke AGV-a, operativno, u okviru tehnologije proizvodnje kupca i prihvaćanja za traženu primjenu.

Koordiniramo i dogovaramo sve aktivnosti i termine kako bismo mogli zadovoljiti kupce koji će nam se redovito javljati i s nama uživati ​​u strasti prema autonomnim vozilima. Ukoliko se ne želite brinuti o vozilu i potrošiti jednokratno visoke izvorne troškove, nudimo mogućnost najma vozila na 3-5 godina, tijekom kojih jamčimo njegovu funkcionalnost i pružamo kompletnu uslugu za cijelo razdoblje najma.